De basis van goed hondenvoer

Graanvrij hondenvoer, hypoallergeen voer, hondenvoer speciaal voor puppy’s of voor senioren. Zoveel verschillende soorten voer voor het welzijn van onze viervoeters, maar wat bepaalt hoe goed hondenvoer is?

Hondenvoer, net als alle andere soorten voedsel, bestaat uit voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Voor een hond zijn sommige voedingsstoffen essentieel, omdat ze niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. Ze moeten via het voedsel worden verkregen. De specifieke essentiële voedingsstoffen die nodig zijn, verschillen per hond. Zonder deze voedingsstoffen kan de gezondheid van je hond snel achteruitgaan.

Macronutriënten

Er zijn twee soorten voedingsstoffen: macronutriënten en micronutriënten. Vitamines, mineralen en spoorelementen vallen onder de micronutriënten, terwijl de macronutriënten de basis van hondenvoer vormen. In dit artikel bespreken we de drie macronutriënten die essentieel zijn voor honden: eiwitten, vetten en koolhydraten.

Bouwstenen voor het lichaam

Eiwitten zijn een belangrijke bouwsteen voor het lichaam van je hond. Hoewel eiwit vaak wordt geassocieerd met dierlijke bronnen zoals vlees, gevogelte, vis, eieren en biergist zijn er ook plantaardige bronnen van eiwit zoals soja, erwten en rijst die steeds populairder worden in hondenvoeding. Sommige honden reageren niet goed op bepaalde dierlijke eiwitbronnen en ontwikkelen voedselovergevoeligheid. In dat geval is het verstandig om op zoek te gaan naar voeding met andere eiwitbronnen zoals hondenbrokken met zalm, eend of lam. Sommige hondenvoer-producenten gebruiken zelfs insecten als dierlijke eiwitbron.

Het belang van vet

Vet is een essentieel ingrediënt in hondenvoer vanwege de energie die het oplevert. Het is de grootste bron van energie voor honden en bevat vetzuren en vetoplosbare vitamines. Veel hondenbrokken worden gemaakt met vet uit zalmolie, omega 3 en 6 en gevogeltevet.

De rol van koolhydraten

Verteerbare koolhydraten vormen een directe bron van glucose. Glucose is een belangrijke energiebron voor je hond en daarnaast de belangrijkste bron voor het hersenweefsel en de rode bloedcellen. Heb je een drachtige of lacterende hond? Dan helpen de koolhydraten om aan de verhoogde behoefte van glucose te voldoen. Honden hebben zich genetisch aangepast als het gaat om het verteren van koolhydraten. Hoewel sommige baasjes het niet eens zijn over de noodzaak van koolhydraten in hondenvoer zijn deze voedingsstoffen dus wel degelijk van belang.

Elke hond is uniek met zijn eigen behoeften. Let altijd goed op hoe je hond reageert op hondenvoer. Of het nu gaat om brokken, vers vlees of snacks zorg voor een goede balans van de voedingsstoffen en natuurlijk de hoeveelheid voedsel. 

Gerelateerde berichten